balandžio 17, 2008

David Austino rožės


David Austino rožės nėra oficialiai pripažinta kaip atskira rožių klasė, bet visuomenė ir pardavėjai savo internetiniuose puslapiuose visada išskiria kaip atskirą rožių klasę „angliškos rožės“(English Roses). Prieš 50m jis pradėjo didelį darbą ketindamas sukryžminti senovines rožes (Gallicas, Damasks, Portlands, ir Bourbons) su moderniomis pakartotinai žydinčiomis (Hybrid Teas ir Floribundas) su viltimi tikėdamasis, kad jo išvestos rožės perims ir turės geriausias abiejų rožių grupių bruožus. Daugeliu atvejų jam tai pavyko, jie kombinuoja gėlės formą, aromatą ir gerą krūmo vystimąsi iš senovinių rožių su platesniu diapazonu spalvos ir iš modernių rožių pakartotinį žydėjimą.
D. Austinas išleido daugiau kaip 190 rožių veislių ir kiekvienais metais vis papildo naujomis veislėmis savo asortimentą, kurios labai sparčiai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Bet Lietuvoje žinoma dar labai nedaug veislių. Pačios populiariausios pas mus yra :‘Abraham Darby‘,‘Golden Celebration‘,‘L.D. Braithwaite‘,‚Graham Thomas‘. Visos šio selekcininko išvestos rožės labai gausiai žydi vasaros pradžioje, pakartotinis žydėjimas nebūna toks gausus. Savo sode auginu D. Austino 26 veisles rožių, tai mano labai mylima rožių grupė. Daug domėjausi šiomis rožėmis, skaičiau ir noriu pasidalinti savo pastebėjimais. Dauguma angliškų rožių deklaruojamos, kad atsparios šalčiams priklausančios 5 – klimatinei zonai, taip- atrodytų valio! galime auginti pas mus Lietuvoje. Teisingai mes auginame ir galime auginti, bet labai didelę reikšmę turi - kur mes sode pasisodinsime šias rožes, ar atviroje vietoje ar prie namo daugiau užstotoje nuo vėjų vietoje. Taip pat labai svarbu ir kokiame Lietuvos regione mes gyvename. Manau kiekvienas žinome, kad klimato sąlygos labai skiriasi Klaipėdos krašto nuo Utenos.
Mano pirmosios D. Austino rožės pasodintos prieš 8 metus yra ‘Abraham Darby‘ ir ‘Graham Thomas‘ kurios turėtų augti kaip nedideli vijokliai. Pirmais metais to ir laukiau tikėdamasi kad užaugs iki 3 metrų ir didesni vijokliai. Kruopščiai aš jas dengdavau, bet atėjus mūsų šaltoms žiemoms jos apšaldavo, o rožė ‘Graham Thomas‘ nušaldavo iki pat žemės. Buvo visokiausiu minčių dėl šios rožės – išmesti, nesikankinti ir ieškoti ištvermingesnių šio selekcininko rožių. Bet ji ‘Graham Thomas‘ auga pas mane. Pastebėjau, kad ji kiekvienais metais elgiasi labai skirtingai. Jei žiema buvo labai šalta ji nušalo - nugeni, ji sparčiai atauga ir žydi, krūmas būna nedidelis, o jei vasara pasitaiko šilta, saulėta ji išaugina labai ilgas šakas ant kurių labai mažai žiedų ir net kurie nespėja pražysti. Tai labai energinga augime rožė, kuri mūsų klimato sąlygomis vasaros pradžioje gausiai žydi, o paskui visą energiją sutelkia į šakų auginimą negu į žiedus. Aš šią rožę negailestingai pradėjau genėti neleisdama jai auginti ilgų šakų formuodama kaip krūmą su ta mintimi kad ji savo energiją sutelktų ne į šakų auginimą, o į gausesnį pakartotinį žydėjimą, ir kuo puikiausiai ji jaučiasi ir daug gausiau žydi. Tai tikrai labai graži rožė kurios žiedai sodrios geltonos spalvos.

‘Abraham Darby‘ labai graži ir labai mylima mano rožė, ji truputį kitaip elgiasi negu ‘Graham Thomas‘, ji ištvermingesnė mūsų žiemoms ir niekada mano sode nebuvo nušalusi. ‘Abraham Darby‘ nėra tokia energinga augime, kad augintų labai ilgas šakas, ji auga tolygiai, žydi labai gausiai vasaros pradžioje ir paskui ne taip gausiai iki rudens. Žiedai dideli žiedlapiai susisukę, susiraitę užpildydami visą žiedą, labai skaniai kvepianti, žiedo spalva iš rožinės pereinanti į oranžinę. Auginkite šią rožę kuri jus sužavės suvilios ir suteiks daug malonių akimirkų.

5 komentarai:

The Diva rašė...

I also grow English roses. I have Abraham Darby, Teasing Georgia, Gertrude Jekyll, and Graham Thomas to name a few.

I'd love to read your blog. You can add Babel Fish to your sidebar so those of us who speak English can translate it.

Welcome to Blotanical.~~Dee

Nijola rašė...

Thanks for your email.
It is very nice
I will write more about English rose, I have this rose 32.

I Will tray to add Bable Fish in my sidebar.

Anonimiškas rašė...

I enjoyed your rose photos. I especially liked the yellow David Austin rose. It looks so soft and beautiful. How is the scent?

Anonimiškas rašė...

Thank you, northern shade :)They are prety, the English roses, aren't they. Unfortunately, a bit tender. Actually, it looks like you are gardening in a similar climate to ours (well, maybe you are lucky to have more snow in winter, since here it is not unusual to have -20C and no snow whatsoever). Graham Thomas (this is the one in the picture) is not the most reliable of Ausin's roses here. And it is not that fragrant, compared to something like Abraham Darby.
Rasa

CloverM rašė...

А у Вас растет James Galway? Это моя самая любимая и самая стойкая роза. Который год радует мощным ростом и красивым цветением. Одна из первых покрывается листвой еще под укрытием.
К сожалению одна роза оказалась пересортицей вместо Lady Emma Hamilton. Сомнения между Leander и Charles Austin. Но все равно она мне очень нравится.