gegužės 14, 2008

Apie Erškėčius (Rosa)

Rožė nuo antikos laikų populiariausias augalas Europoje. Apie rožės atsiradimą pasaulyje sukurta daug gražių legendų padavimų. Rožės žiedas puikuojasi anglijos karalienės dinastijos herbe. Jomis žavėjosi menininkai ir įamžindavo žiedus savo drobėse.
Rožė mylimiausias augalas sodininkų. Tokios įvairovės veislių su įmantriausiomis formomis žiedo, spalvų įvairove, dydžiu ir kvapo įvairove ko gero daugiau nerasim nė vieno augalo. Iš kur gi atsirado šio augalo tokia įvairovė, juk sodininkas negalėjo sukurti naujas veisles iš nieko?

Dauguma rožių kurias mes auginame mūsų soduose nėra rūšis; greičiau, jie yra sudėtingi hibridai su keliomis rūšimis jų fone. Net daugelis mūsų seniausių paveldo įvairovių yra hibridai, kurie įvyko natūraliai, kai dvi rūšys buvo užaugintos šalia vienas kito, ir paskui nauji augalai buvo užauginti nuo išplaukiančių sėklų.
Sodo rožių veislių pagrindas- tai iš ko jos buvo išvestos, sudaro ir manau sudarys unikali genetinė laukinių rožių įvairovė. Tikslios informacijos kiek egzistuoja laukinių erškėčių rūšių nieks neatsakys, daug mokslinių darbų parašyta apie erškėtį (Rosa) – erškėtinių (Rosaceae) šeimos genties augalą. Gamtos tyrinėtojas Carl von Linné (Linėjus) augalų ir gyvūnų klasifikavimo sistemos („Sistema Naturae“)autorius, yra pasakęs: „species rosarum difficillime distinguuntur, difficilius determinantur“ tai yra „laukinių rožių rūšys gali būti sunkiai skiriamos“, tai taip pat aktualu ir dabartyje.

Bet realus skaičius laukinių erškėčių egzistuoja, tai įvertinama keliais šimtais(300-400). Didelė įvairovė aptinkama vakarinėje Azijoje ir Kinijoje, šiaurinėje Afrikoje šiaurinėje Amerikos dalyje. Laukinių erškėčių nerasime tik tropikų miškuose.
Nemaža dalis laukinių erškėčių yra labai dekoratyvūs todėl nuo seno jie mėgstami ir auginami soduose parkuose. Kai kurių laukinio erškėčio rūšių žiedai ant tiek gražūs, kad jie niekuo nenusileidžia modernioms rožėms, pavyzdžiui baltažiedis erškėtis (R.x alba, R. gallica,ir t.t.)
http://www.helpmefind.com/rose/roses.php?searchNmTyp=2&searchNm=R.x+alba&sbSearch=SEARCH&tab=1 .

R.x alba

Erškėčių žiedų spalvinė gama labai plati nuo baltos ir iki įvairiu atspalvių raudonos, o iš vidurinės Azijos geltonžiediai erškėčiai. Dauguma jų turi malonų ir gan stiprų aromatą, kai kurių rūšių dekoratyvūs lapai, tai raudonlapis erškėtis (R. ferruginea syn. R. glauca http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6059),



R. glauca

R.pimpinellifolios (http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=56057) rudenį lapija nusidažo ryškia raudona spalva,

R.Omeiensis Pteracantha
(http://www.helpmefind.com/rose/roses.php?searchNmTyp=2&searchNm=R.Omeiensis+&sbSearch=SEARCH&tab=1)



R.Omeiensis Pteracantha -

išauga aukštas ažūrinis krūmas, o ant šakų dideli turintys įdomią formą spygliai, bet jis yra kilęs iš Kinijos ir mūsų sąlygomis nebus didelis apšals, žiemai reiks dengti, kaip ir modernias rožes. Visi laukiniai erškėčiai augina labai dekoratyvias uogas vaisius kuriuos naudoja maistui ir kaip gydomajai priemonei, nes vaisiuose daug yra vitaminų. Taip pat laukiniai erškėčiai labai svarbūs selekcininkams kaip šaltinis genų su kurių pagalba išvedamos naujos modernių rožių veislės.

Komentarų nėra: