gruodžio 16, 2008

Deivido Austino rožių sodas

Birželio mėnesis pats geriausias metas aplankyti rožių sodus. Pradžioje vasaros žydi senovinės rožės birželio mėnesis - tai rožių mėnuo.
Kelionę į Angliją planavau iš anksto, nes labai troškau aplankyti Olbraitone Deivido Austino rožių sodą. Olbraitono sode galima pamatyti ne tik angliškų rožių kolekciją, bet ir pačių populiariausių senovinių rožių, modernių ir erškėčių kolekcijas. Čia auginama daugiau kaip 800 rožių veislių nuo pačios tyriausios baltos spalvos (pvz.‚Fair Bianca‘) ir iki pačios tamsiausios burgundiško vyno spalvos (pvz.‚Munstead Wood‘). Deivido Austino rožių sodas Olbraitone tai atgaiva sielai, prabangi puota akims ir uoslei.
Visas skirtas sodui plotas suskirstytas į atskirus nedidelius sodus kuriuos skiria vieną nuo kito dailios visžalių augalų gyvatvorės, o pagrindiniai akcentai skulptūros. Visi sodai išskyrus rūšių sodą, kuriame auga erškėčiai ( R. Sericea Pteracantha, R. Spinosissima, R. Moyesii ir t.t.,) ir jų hibridai (R. Moyesii 'Geranium'), yra formalaus dizaino.
Labai įdomus per visą sodo ilgį takas su pergole, čia auga senovinių rožių kolekcija, „Charles de Mills“, R. Officinalis,“ Celsiana“ ir daug kitų, modernios rožės, angliškos, bet šioje sodo dalyje didžiausią įspūdį palieka laipiojančios rožės tai „Félicité et Perpétue“, „Goldfinch“, R. Filipes 'Brenda Colvin',“ Paul Noël“, “ Adelaide d'Orléans“ visų neįmanoma išvardyti.



Einant taku pro pergoles pasukus į kairę atsidursime Viktorijos sode. Įžengus į šią sodo dalį tiesiog netenki žado – pasineri į žiedų ir spalvų jūrą. Šį Viktorijos sodą juosia mūrinė 3m aukščio apskritimo formos siena prie kurios auga vijoklinės rožės. Rožynas suformuotas iš pusapvalių formų, rašto formas gražiai apibrėžia maža buksmedžių gyvatvorė kuri labai gražiai įrėmina rožių krūmus.




Toliau keliaujant per sodą atsiduriame Renesanso sode, ši sodo dalis nuostabi tyla ramybė, tik girdisi vandens čiurlenimas, jei pavargai nuo įspūdžių ir nori pailsinti nuvargusias kojas gali prisėsti gražioje lodžijoje, kuri taip pat apsodinta vijoklinėmis rožėmis ir iš kurios gali stebėti šį sodą, čia auga tik angliškų rožių kolekcija.

Sodai išdėstyti labai patogiai, tu keliauji iš vieno sodo į kitą ir taip suki ne vieną ratą vis, stebėdamas, grožėdamasis nuostabiomis rožėmis ir atrasdamas naujų detalių.
Pasivaikščiojus po tokius nuostabius sodus būtinai užsimanai įsigyti kažkurią matytą ir labai patikusią rožę – čia tavęs laukia puiki rožių prekyvietė. Labai patogu, apžiūri Austino rožių sode rožes apsisprendi ir čia pat nusiperki.
Tiek apžiūrėjus rožių tikrai susisuka galva, norisi ramiai išgerti kavos, dar kartą viską prisiminti, o gal net sugrįžti. Kavinė čia pat šalia sodų, kurios interjeras taip pat rožinis. Jei dar negana galima užsukti į mažą jaukią parduotuvytę kurioje galima rasti įvairių suvenyrų, iš rožių gaminamos kosmetikos, knygų apie rožių auginimą, istoriją.
Ir tai dar buvo ne viskas, ką man pavyko pamatyti ir patirti Olbraitone, tai neapsakoma ir matyt to patirto jausmo kurio aš negaliu nupasakoti aš nepamiršiu niekada – tai rožių plantacija, tai rožių jūra iš kurios sugrįžti nesinori.


Komentarų nėra: