vasario 16, 2009

Parc de Bagatelle, Paris

Žiemą, nors ir baisiai lėtai, po truputį traukiasi. Gal jau rožių mylėtojai svajoja, kur čia šiemet nuvažiavus, kokius rožynus aplankius, kad pasisemti minčių bei įkvėpimo? Štai keletas pasiūlymų - gal kam padės apsispręsti?

Jei kas lankysis vasarą Paryžiuje, būtinai nuvažiuokite į Parc de Bagatelle rožių sodą, esantį Bois de Boulogne. Jis yra tolokai nuo centro, tačiau nesunkiai pasiekiamas visuomeniniu transportu.




Rožynas yra dalis Bagatelle dvaro komplekso, kuris atsirado 1775 metais, grafui d'Artois susilažinus su savo svaine, karaliene Marie-Antoinette. Tokiu būdu ši 'bagatelle' (pr.'niekutis', 'žaisliukas') buvo pastatytas per 64 dienas...




Vėliau dvaras ne kartą ėjo iš rankų į rankas, kol 1905 metais jis atiteko Paryžiaus miestui. Miesto tėvai pasamdė žinomą to laikotarpio dizainerį Jean-Claude Nicolas Forestier, kad jis suprojektuotų rožyną.




Forestier suprojektavo rožyną išilgai dviejų statmenų ašių: Ilgoji ašis veda link dailios 19 amžiaus oranžerijos, o trumpoji, skersinė ašis veda link Imperatorienės Kiosko - rytietiško stiliaus pavėsinės, iš kurios imperatorienė Eugenie stebėjo, kaip imperatoriškasis princas mokosi jodinėti.




Forestier suprojektuotas rožynas yra griežtų formų, sudarytas iš lysvių, apkraštuotų tvarkingai apkarpytomis buksmedžių gyvatvorėmis. Vejose rožių krūmai susodinti taisyklinguose apkritimuose, dažnai aplink štambines rožes.

Rožyne auga apie 20 000 rožių, apie 2 500 rožių rūšių bei veislių. Parke auginama daugybė vijoklinių rožių, susodintų poromis aplink aukštus obeliskus - ir atrodo nuostabiai, gausiai apsipylusios žiedais, kadangi augalai tinkamai genimi ir formuojami.

Prieš oranžeriją auga nemenka istorinių rožių kolekcija - daugiausia ankstyvosios Arbatinės Hibridinės bei Floribundinės rožės.


Tolimąjame rožyno gale pastatyta pergolė laipiojančioms ir vijoklinėms rožėms. Dar daugiau laipiojančių rožių auga, formuojamos ant medinių antramų bei storų virvių.

Kiekvienais metai, birželio mėnesį, Parc de Bagatelle vyksta tarptautinis rožių konkursas (norint pamatyti rožymą visame gražume, geriausiai ten važiuoti būtent birželį. Daugumą šių nuotraukų darytos gegužės pabaigoje, todėl žydi daugiausiai tik ankstyvos laipiojančios rožės).




Nedidelis atskiras sodelis Parc de Bagatelle skirtas ir vilkalgiams (Prancūzijoje yra išvedama nemažai vilkalgių veislių)


Na, o kitoje Paryžiaus pusėje yra dar vienas, nemažiau reikšmingas rožynas - L'Haÿ-les-Roses, turintis apie 3 000 rožių, rūšių bei veislių, bei didžiausią senovinių rožių kolekciją Prancūzijoje.
Tiesa, maloniai nuteikė štai toks rožynų 'papuošalas', kurių ten klaidžioja ne vienas :) Prabangus paukštis tarp prabangių gėlių. Ir gal nėra visiška utopija net ir mūsų sąlygomis: neseniai teko skaityti rusišką straipsnį apie žmogų, sėkmingai auginantį povus Pamaskvėje. Gal kas ir susigundys?

Komentarų nėra: