vasario 20, 2010

Rudolf Geschwind rožė "Annchen von Tharau"

"Annchen von Tharau" (Rambler grupė. Geschwind, 1886 m.) Daug kur literatūroje ir internetiniuose puslapiuose galima rasti šią rožę priskirtą prie alba grupės rožių.


Šią rožę parsisiunčiau iš Vokietijos http://www.rosenhofschultheis.de/Rosen/Kletterrosen/Rambler/Weiss/artikel_738_Aennchen_von_Tharau.html

Nuo 2007m pavasario auginu Rudolf Geschwindo 6 išvestas rožių veisles. Žinoma dar nedaug laiko praėjo, bet jau susidaro bendras vaizdas kokios tai rožės ir jau galiu pasakyti kelis pastebėjimus iš savo patirties.

Gauta rožė buvo blogame stovyje - šaknys labai mažos 10-15cm, o viršutinė dalis dešimt kartų didesnė. Aš taip džiaugiausi gauta "Annchen von Tharau" Geschwind rože, kad pasodinau tokią kokią gavau, tai yra nenugenėjau, nepatrumpinau viršutinės dalies (gaila buvo). Negaliu atleisti sau už tokį kvailumą - gailestis tik kenkia. Pasėkoje to "Annchen von Tharau" silpnai augo sirgo, vien žodžiu galvojau, kad tikrai neperžiemos kurios nors atšiaurios žiemos. Atsiauginusi gerą šaknų sistemą ji suskubo augti, tai labai energinga rožė, kuri dabar jau užaugusi iki 3m aukščio, taip pat sustiprėjusi ji visiškai sveika. Žiemai šios rožės niekada nedengiau, kaip ir kitų mano auginamų Geschwind išvestų rožių. Visas žiemas išgyveno puikiai, taip pat manau, kad ir šių metų, tikrai šalta (buvo - 30 šalčio), žiema jai nei kiek nepakenkė - ji puikiai atrodo.

Šakos stambios, nelanksčios, lapai matiniai šviesiai žali su pilkšvu atspalviu. Spygliai dideli. Žiedai puoduko formos balti su labai švelniu rožiniu atspalviu, pilnaviduriai, kvepiantys. Žiedus augina ant antramečių ūglių, negausiomis kekėmis. Žydi vieną kart sezono metu birželio mėnesyje.

Gausaus žydėjimo "Annchen von Tharau" dar neparodė, tik vienas kitas žiedas. Dar negaliu pasakyti ar čia jos toks bruožas iš prigimties, ar dar ji visiškai nesuaugo ir neparodė savo grožio, gal būt dėl to, kad buvo pasodinta su silpna šaknų sistema jai reik daugiau laiko suaugti, sustiprėti. Praėjusią vasarą ji užsiaugino nemažai stambių ilgų šakų kurios tikiuosi šią vasarą pasipuoš gausesniu žydėjimu.

Sprendžiant apie kitas mano auginamas Geschwind rožes `Futtacker Schlingrose`, `Erinnerung an Brod` gausų ir gražų žydėjimą parodė tik pilnai suaugusios po 3 metų. Manau reik kantrybės ir sulauksiu gerų rezultatų. O jei nepasiseks ir po kokių penkių metų ji vis silpnai žydės rausiu lauk ir bandysiu rožę "Annchen von Tharau" susirasti ir nusipirkti iš kito augintojo- platintojo ir vėl bandysiu auginti.

Ir dar noriu pasakyti jei šios rožės pasitvirtins (vėlgi meldžiu sau kantrybės, nes nekantrauju) tada galėsiu drąsiai sakyti- ši rožė gali suformuoti gražią pergolę mūsų atšiauriame klimate - nedengiant žiemai, kas yra reta Lietuvoje.

O apie selekcininko Rudolf Geschwind darbą būtinai daugiau kada nors parašysiu, man tai labai įdomi tema.

5 komentarai:

Jimmy rašė...

This rose is not available in the U.S. to my knowledge. I love once blooming roses and ramblers.

Nijola rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Nijola rašė...

I do not know whether you have the possibility to buy Geschwind roses in your country
And I regret that in Europe is very small assortment of Ralph Moore mini roses.
Maybe over time things will change:)

Carolyn Parker rašė...

Nijola--such lovely portraits!

Nijola rašė...

Thanks Carolyne :)