gegužės 07, 2008

Sidabriniai rožių kaimynai: Kiečiai

Daug rožių augintojų rožes augina atskiruose, vien tik joms skirtuose gėlynuose. Tačiau, mano nuomone, gerai parinkti kaimynai tik dar labiau išryškina rožių žiedų grožį, o ir paslepia mažiau patrauklius jų bruožus, kaip pavyzdžiui, nuplikusius stiebus palei žemę.


Augalai sidabriniais lapais yra ypatingai tinkami šiam tikslui. Jie puikiai tiks prie bet kokios spalvos rožių: intensyvesnių spalvų žiedus jos šiek tiek 'nugesina', o pastelinių spalvų žiedus dar labiau pabrėžia.


Viena iš svarbesnių sidabrinių augalų grupė yra kiečiai (Artemisia). Kiečių 'karaliumi' galima būtų laikyti kietį 'Powis Castle'. Tai yra sodo kilmės hibridas (Artemisia arborescens x Artemisia absinthium), aptiktas Anglijoje. Tai puskrūmis iki 0,5m aukščio, sidabriniais, stipriai karpytais lapais. Niekuomet nežydi pas mus. Viena nedidelė problema - nepatikimas mūsų klimato sąlygomis. Kartais peržiemoja, kartais - ne. Tačiau ypatingai lengvai dauginasi auginiais, todėl kiekvieną rudenį įsišaknydinu kokią dešimtį auginių, kurie sekančią vasarą užaugs į normalaus dydžio augalą.



Dar vienas puikus kietis - Artemisia stelleriana. Šis kietis auga pusiau šliaužiančiu krūmeliu. Vasaros viduryje pasirodo neišvaizdūs žiedai, kuriuos geriausia išskabyti, kad negadintų sidabrinio kilimo vaizdo. Lengvai dauginasi auginiais, bei sėklomis, kurų nesunku rasti internetinėse sėklų parduotuvėse.

Reikia taip pat paminėti ir baltąjį kietį (Artemisia ludoviciana). Yra keletas gražių šios rūšies kultivarų - 'Silver Queen','Silver King','Valerie Finnis' (šis laikomas gražiausiu). Visi šie kultivarai auga nedideliais krūmeliais iki 0,5m. Labai dekoratyvūs, tačiau linkę nevaldomai plėstis, ypač pirmieji du.

Yra ir keletas dekoratyvių pelyno (Artemisia absinthium) kultivarų, tinkančių papuošti rožynus: 'Lambrook Silver', 'Huntingdon'. Tiesa, 'Lambrook Silver' auginu tik pirmi metai, taigi asmeninės nuomonės kol kas neturiu.

Ganėtinai populiari Lietuvoje yra žemaūgė Šmito kiečio forma 'Nana' (Artemisia schmidtiana). Tačiau prisipažinsiu, aš jos nebeauginu. Aišku, labai gražūs tie sidabriniai kupsteliai, tačiau labai greitai jie pradeda plikti per kupsto vidurį, be to, žiedus irgi reikia skabyti. O gal aš paprasčiausiai nemokėjau jo auginti :)

Paskutinis naujakurys mano gėlyne - Artemisia canescens (A.versicolor). Labai ažūrinis, dekoratyvus krūmelis. O kaip jam seksis - pamatysim vėliau..

Ir tuo gražių kiečių sąrašas dar nesibaigia... Mano 'norų sąraše' dar įrašyti Artemisia "Silver Frost', Artemisia pycnocephala 'David's Choice'. Tikuosi, gal šią vasarą kur rasiu įsigyti... ir tuomet seks kita žinutė 'Kiečiai - 2'

3 komentarai:

Viooltje rašė...

Wonderful photos and garden. I may not understand the language, but you know what they say, a picture is worth a thousand words. Lovely!


Violet

Anonimiškas rašė...

Thank you, Violet. We do plan to include short translations into English some time very soon.Thanks for visiting

Rasa

Jolanta rašė...

Mano gėlyne atsirado toks pilkas, nereiklus ir gana dekoratyvus augalas šlamainis (lot. Anaphalis). Rožių dar neturiu, bet jau pradedu dairytis ir manau bandysiu šlamainį įkurdinti šalia šalia rožių