rugsėjo 22, 2009

New Dawn

Viena populiariausių ir plačiai paplitusi vijoklinė rožė Hybrid Wichurana - New Dawn, pradėta platinti nuo 1930 m. Amerikoje.
Šios rožės populiarumas neblėsta jau daugel metų. Ji užkariavo mūsų širdis savo grožiu tvirtumu, atsparumu ligoms.


New Dawn vijoklinę rožę gali auginti bet kas, net gi tie kurie visai nesidomi rožėmis. Ji gali augti negenima, netręšiama ir netgi nedengiama mūsų šaltomis žiemomis. Rožė puikiai auga ir vėjuotose atvirose vietovėse, gerai jaučiasi pavėsingose vietose. Žiedai visada trykštantys jaunyste ir švelnumu, švelniai rožinės spalvos, nebijo lietaus. O jei ji augs prie atramos atlaikys visas negandas. Dirvožemiui nereikli. Reik paminėti, kad New Dawn šaknų sistemos įsitvirtinimui reik daugiau laiko, kartais net 3-4metų.

Sutvirtėjus šaknų sistemai ji sparčiai auga- tai energingas krūmas. New Dawn jaunos šakos pakankamai lanksčios kurias visai nesunku palenkti horizontaliai tada ji dar gausiau žydi augindama šonines šakutes su žiedynais. Karpydami šoninių šakučių nužydėjusius žiedus paskatinsite gausesniam žydėjimui, galima ir nekarpyti tada ji augina gražias apvalias uogytes. Lapai blizgūs tamsiai žali visada sveikai atrodantys.
Sodindami New Dawn rožę palikite jai daugiau vietos. Poskiepio vieta po žeme turėtų būti apie 10cm gylyje. Ir jei skirsite šiai rožei daugiau dėmesio - tai yra patrešite ilgalaikėmis kompleksinėmis trąšomis, pavasarį užpuolus kenkėjams apginsite ją, per sausrą palaistysite - New Dawn bus dar gražesnė.
Ši nuostabi rožė turi dvi sesutes. New Dawn sportai, mutacijos tai White New Dawn ir Awakening . White New Dawn aš neauginu, nuotraukas ir aprašymus galima pažiūrėti čia
http://www.rozes.lt/htm/white_newdawn.htm
New Dawn sportą Awakening atrado Čekijoje 1935m Jan Bohm. Bet ši rožė nesulaukė tokio populerumo kaip jos pirmtakė ir nepelnytai buvo pamiršta. Naujam gyvenimui Awakening rožę prikėlė ir pradėjo populiarinti Anglijoje 1990m Peter Beales roses, ir Kanadoje 1992m Hortico Inc.
Awakening auga mano sode - ji nuo New Dawn skiriasi tik žiedo forma ir spalva, o augimo ir lapijos panašumai identiški. Žiedas apvalesnis ir turi apie 40 žiedlapių. Žiedlapiai lengvai riečiasi į išorę, žiedas vientisos švelniai rožinės spalvos.

Komentarų nėra: